Tuesday, 30 April 2013

Buat sendiri aiskrim kat rumah...Yeay!!

Holla... Hari ni terasa nak update sesuatu pasal makanan la.Well, aku kan suka makan.Lagi lagi aiskrim...So, memandangkan hari ni mak aku plan nak buat homemade aiscream, aku pun terlalu teruja la..huhu. Utk perkongsian, saya akan senaraikan bahan bahan nya:
  • 1 tin susu cair
  • Setengah tin susu pekat
  • 1 biji telur
  • Ovelet
  • Pewarna yang dibenarkan
  • Esen vanilla

    Campur semua bahan dalam satu bekas dan gaulkan selama 15 minit or lebih..lagi lama lagi bagus, biar kembang.

    Nah, ini hasilnya...tapi bila rasa tu agak manis. So, pandai pandaila adjust ea..

    KURANGKAN MANIS DALAM MAKANAN, LEBIHKAN MANIS DALAM SENYUMAN.. xoxo, farah. SELAMAT MENCUBA YE...

  • Monday, 29 April 2013

    Mi kari..sedapnya!!

    Semalam aku dan family berpuasa..So, mak aku pon buat la mi kari*feveret abah aku*.Memandangkan aku rasa masakan mak aku tersangatlah sedap, so aku nak share la dengan uolls agar dapat buat sendiri kat rumah korang.Ni adalah resepi mi kari nya:

    Bahan Penting

  • 3 biji bawang merah,
  • 2 ulas bawang putih,
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 5 biji cili kering

    Bahan untuk kuah

  • ketul ayam di potong kecil
  • fish ball
  • fish cake
  • 1 kotak santan di campur air sebanyak 1-2 cawan (ikut suka hati sebenarnya, nak pekat ke tak)
  • 1 paket kecil rempah kari ayam baba's campur dengan adabi(nak salah satu je pun tak pe, tapi mak aku suka campur biar pekat katanya) di campur sedikit air

    Bahan Lain(tak tau nak tulis apa sebenarnya)

  • 1 peket mee kuning
  • Taugeh(dicelur sekejap je)
  • sawi (dicelur sekejap)
  • Limau kasturi Cara cara tu mak aku malas pulak nak bagitau...ala, tapi senang je*aku rasa la. Just tumis bahan penting tu, pastu dah naik bau tu, letak la rempah kari, dan ayam. Pastu letak la santan. Bila dah mendidih tu letak pulak garam secukup rasa.Look, siap dah.Then, mee tu letak la sendiri..
  • Saturday, 20 April 2013

    Event OM Part II

    hai hai..hello... sebelum ni ada update pasal event kan..em, sekarang ni nak letak sambungan gambar2 hari tu. Alhamdulillah semua berjalan lancar.^^ #thanks to my lecturers, friends for supporting our event.

    Event OM Part 4...kelas AOM1144D

    hello!!! Assalamualaikum..wah, mcm eksited je nak taip blog ni..*maklumlah dah bersawang.. Fyi, kitaorang ni (OM Part 4) kena buat event untuk subjek OMT290. Subjek ni kira best la jugak kan, sebab tak payah belajar kan. cuma datang kelas bawak diri, then, bincang pasal event ni. And....aku adalah AJK PENDAFTARAN. ye ye ye...yang duduk kat tempat pendaftaran tuh..tunggu orang ambik kedatangan what so ever tu lah... hah, lupa pulak nak bagitau yang kitaorang ni buat event MPG stands for Majlis Pra Graduasi untuk Part 5 yang akan graduated semester 5..*sem depan aku pulak jadi tetamu..hahaha.. Ok, kat bawah ni gambar masa MPG hari tu..gambar ni credit to my classmate amri dan lain lain sebab bukan aku yang tangkap gambar..just ambik kat pendrive je.. Very Unforgettable Memory at Kinta Riverfront Hotel, Perak.